L. SOLYMOS: Naťahovanie rozpravy nemá ďalej zmysel

06.08.2012 Bratislava

Bratislava 6. augusta (TASR) - Obštrukcie zo strany opozičných strán, ktoré by odsunuli hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní k novele zákona o sociálnom poistení, už nemá zmysel. Myslí si to predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos.

Národná rada SR sa spomínaným bodom zaoberá už päť dní. Rozprava začala ešte na štvrtej schôdzi, ktorá však bola predčasne ukončená pre podozrenia, že došlo k procedurálnym pochybeniam. Rokovanie o tomto bode sa preto v piatok (3.8.) začalo na novej schôdzi odznova a pokračovalo aj celý dnešný deň. Poslanci Mostu-Híd a KDH sa už však do rozpravy zapájali menej, aj keď na svojich výhradách voči právnej zmene trvajú.

"K samotnej novele zákona, samozrejme, povieme, čo si o nej myslíme. Ale či má zmysel obštruovať, neviem. Proste Smer to chce, Smer to spraví, Smer to odhlasuje. Či to bude zajtra, pozajtra, alebo v utorok - odhlasujú to. Čo sa vyrieši tým, že to budeme donekonečna naťahovať? To sa nedá a nemá to ani zmysel," povedal predseda klubu Most-Híd.

Poslanec KDH Ivan Uhliarik poukázal, že kresťanskí demokrati už v rozprave k tomuto bodu vystúpili viackrát. "Nie je účelom naťahovať nielen schôdzu, ale žiadnu činnosť len preto, aby sme sa len opakovali. To, čo sme chceli povedať, sme už povedali. Na ostatných poslancov si už nech urobí každý svoj názor sám," komentoval.

"Možno do toho každý vkladá toľko, koľko cíti zodpovednosti zoči-voči tým, koho zastupuje. Ale čo sa týka samotnej podstaty návrhu, tak v tom je opozícia jednotná," reagoval na margo postoja dvojice strán predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podpredseda poslaneckého klubu SaS Martin Poliačik si myslí, že za menšou aktivitou niektorých opozičných poslancov môže byť aj dovolenkové obdobie. "Je možné, že poslanci z Mostu a KDH už mali zjednané dovolenky a uprednostnili tieto aktivity," poznamenal. Liberáli podľa neho napriek tomu plánujú postupovať ďalej rovnakým spôsobom, aby urobili všetko, čo sa len dá, aby novela nebola prijatá. "Aj obštrukcie sú súčasťou parlamentného života," doplnil.
 

Vyberte región